Painonhallinta lemmikillä on melko samassa suhteessa kuin meillä ihmisillä: noin viidennes tulee liikunnasta ja loput ruokavaliosta. Liikunnalla lisätään aineenvaihduntaa lisäämällä lihasmassaa, joka polttaa enemmän kaloreita kuin rasvakerros. Ja siitä saa myös mielihyvää. Jos lemmikkisi ei ole niin innokas liikkumaan, voit ottaa meihin yhteyttä, niin katsotaan, onko liikkumisen esteenä esimerkiksi nivelrikkokipu – jokaiselle meistä löytyy varmasti se liikuntamuoto, josta nauttii ja joka kannustaa liikkumaan, sekä se tukihoito, jolla liikkumisen esteet raivataan.

Painonhallinnan ruokavaliopuolen perusperiaate lemmikeillekin on ihan yhtä helppo kuin lääkärit ja ravitsemusasiantuntijat ovat kertoneet: syö vähemmän kuin kulutat. Tämän vuoksi on tärkeää, että lemmikkiäsi katsotaan asiantuntijan silmin ja arvioidaan ihannepaino, jonka mukaan lasketaan tarvittavat kalorit. Sen jälkeen karistetaan loput.

Tutkimuksissa on ilmennyt, että jos omistaja arvioi ruokamäärän joko silmämääräisesti tai tilavuuteen perustuen (mittakupilla), annos aliarvioidaan systemaattisesti, jolloin lemmikki saa enemmän kaloreita kuin on tarpeen. Tämän vuoksi keittiövaaka on painonhallintaprojektissa yksi onnistumisen salaisuuksista. Kun punnitaan ruoka joka kerta, määrä on taatusti oikea. Ja kun ruoan kalorimäärä tiedetään, on helppoa laskea se oikea määrä, jonka ihannepainon saavuttamiseen tarvitaan. Joka ateria kannattaa siis punnita valmiiksi kuppiin.

No entä ne makupalat? Niiden määrää ja laatua voidaan säädellä. Jos aiemmin nappisilmäinen perheenjäsenesi on saanut jokaisella välipalallasi oman siivun – tai kaksi – juustoa (mikä muuten vastaa sitä, että sinä söisit joka päivä lähes puolikkaan juuston), voit tehdä päätöksen, että nyt hän saa makupalan vain kerran päivässä. Ja sen sijaan, että hän saa juustoa, voit vaihtaa sen kurkkuun, jossa suurin osa on vettä ja käytännössä ei lainkaan kaloreita. Tai antaa siitä kupista, johon seuraava ateria on jo punnittu, nappula tai kaksi etukäteen – tällöin päivän kokonaiskalorimäärä ei muutu.

Entäpä kun näyttää siltä, että perheenjäsenelläsi on nälkä? Tämän vuoksi usein painonhallintaprojektit kompastuvat, jos pitäydytään samassa ruoassa kuin millä se ylimääräinen rasvakerros on alunperinkin saatu aikaan. Onneksemme tutkijat ovat kehittäneet lemmikeillemme ruokia, joiden kuitupitoisuus ja muut ominaisuudet pitävät nälkää pidempään ja tehostavat painonhallintaa – kysy lisää hoitajiltamme Hill’s metabolic -sarjan tuotteista!

Kaikki me olemme kuulleet, että jos paino putoaa nopeasti, se myös palaa nopeasti. Sama pätee lemmikkisi kohdalla – painon tulee pudota hallitusti. Turvallinen ja tehokas painonpudotus on noin 1 % viikossa: kymmenkiloisen paino tulisi siis pudota noin 100 g viikossa eli noin 400 g kuukaudessa. Joten jos lemmikki painaa 10 kg, mutta ihannepaino on 8,5 kiloa eli ylimääräistä on 1,5 kiloa (eli melkein 18 % ihannepainosta), sen pudottamiseen kannattaa käyttää nelisen kuukautta.

Jos lemmikilläsi on paljon ylipainoa, otetaan usein välietappi: esimerkiksi puoliväli nykyisen painon ja ihannepainon välistä. Tällöin saadaan onnistumisen tunne jo aiemmin. Tai voidaan laskea jokaiselle kuukaudelle oma tavoitepaino – ja iloitaan nelijalkaisen perheenjäsenen kanssa, kun se saavutetaan.

Painon putoamisen seurantaa helpottamaan kannattaa käydä klinikallamme puntarilla (aukioloaikoina, ajanvarausta ei tarvita, mutta jos sinulla on kiire voit myös varata hoitaja-ajan etukäteen): punnitaan lemmikki, verrataan aiempaan painoon, tarkistetaan, että suunta on oikea ja tahti sopiva, sekä tehdään tarvittavat korjaukset jos näin ei ole. Jos lemmikkisi on pienikokoinen ja klinikalle tulo on hankalampaa, voi kotona käyttää apuna esimerkiksi matkalaukkuvaakaa (ja kissan kuljetuskoppaa tai pikkukoiralle vaikka tasapohjaista ostoskassia) – henkilövaaka ja lemmikki sylissä on paljon karkeampi mittaustapa eikä välttämättä näytä jokaista sataa grammaa oikein.

Tyypillisesti lemmikki syö aikuisena 2 ateriaa päivässä. Joissain tapauksissa, jos paino ei ole lähteäkseen tai nälkä selvästi tulee ennen seuraavaa ateriaa, voidaan harkista pienempien aterioiden syöttämistä useamman kerran pvässä, jolloin energia tulee tasaisemmin eikä maha ole niin kauaa tyhjänä. Ja koska säästöliekki-ilmiö saattaa mutkistaa myös lemmikin painonhallintaprojektia, on ihan hyväksyttävää, että kerran (tai enintään pari) kuukaudessa pidetään pieni herkkupäivä, jolloin saatu kalorimäärä on hieman muita päiviä suurempi. Tällöin esimerkiksi painonhallintaan tarkoitetut herkkupalat saattaisivat maistua – näistäkin voit kysyä lisää hoitajiltamme!

Jos lemmikkisi syö kotiruokaa, suosittelemme tutustumaan THL:n ylläpitämään elintarvikkeiden koostumustietopankkiin osoitteessa fineli.fi – sieltä löytyy niin raaka-aineiden kuin valmiidenkin ruokien koostumus ja energiamäärä, jolloin annoskoon laskeminen on helppoa.

Onnea projektiin!