Diagnostinen kuvantaminen on yksi lisätutkimuskeino, joka on erityisen tärkeä ortopedisessä diagnostiikassa ja sisätautien tutkimuksissa. Diagnostista kuvantamista tehdään sekä röntgen- että ultraäänilaitteilla. Käytettävä menetelmä valitaan tapauskohtaisesti – joissain tapauksissa menetelmät myös täydentävät toisiaan.

Röntgentutkimukset

Käytössämme on laadukas digitaalinen röntgenlaite kuvantamistutkimuksiin. Röntgenkuvista voidaan tutkia sekä luustoa että pehmytkudoksia. Röntgenkuvausta käytetään apuna esimerkiksi nivelten, suoliston tai keuhkojen tutkimisessa. Osaan kuvauksista lemmikki rauhoitetaan kuvien laadun takaamiseksi. Teemme myös tiineysröntgenkuvauksia pentujen lukumäärän laskemiseksi (noin viikkoa ennen laskettua aikaa) sekä virallisia röntgentutkimuksia, kuten lonkkakuvauksia. Asiakas saa halutessaan lemmikkinsä röntgenkuvat itselleen sähköpostitse.

Ultraäänitutkimukset

Ultraäänitutkimus on kivuton tutkimusmenetelmä, jossa iholla liikutettavan anturin ja korkeataajuuksisen ultraäänen avulla muodostetaan kuva sisäelimistä. Ultraäänitutkimuksessa lemmikin turkkia tulee useimmiten ajaa riittävän kuvanlaadun saamiseksi.  Alue vaihtelee tutkittavan kohteen mukaan postimerkin kokoisesta koko vatsan alueeseen.

Ultraäänitutkimusta käytetään joskus yksinään röntgentutkimuksen sijaan ja joskus sen kanssa, sillä niiden antama informaatio usein täydentää toisiaan. Ultraäänellä voidaan tutkia sisäelinten lisäksi myös esim. lihaksia ja jänteitä, mutta vain ilman tai kaasun täyttämiä rakenteita (esim. keuhkot) ei pysty ultraäänellä tutkimaan, sillä ultraääni ei juurikaan kulje kaasussa.

Tiineysultraäänitutkimuksessa toteamme tiineyden, annamme arvion sikiöiden lukumäärästä (kts. tiineysröntgen), toteamme sikiöiden sykkeet sekä tulostamme omistajan halutessa kuvat sikiöistä pennun ostajia varten. Tarvittaessa mittaamme sikiöiden koon verrattavaksi tiineysvuorokausiin sekä tallennamme sikiöistä liikkuvaa kuvaa.