Yleisin omistajan huomaama merkki eläimen tuki- ja liikuntaelinsairaudesta on ontuma. Ontuman syy voi olla lihaksistossa, luustossa tai hermostossa ja eläinlääkärin tekemän ontumatutkimuksen tarkoituksena on selvittää ontuman eli kivun aiheuttaja. Ontumisen syyn varhainen selvittäminen on tärkeää etenkin nuorilla ja kasvavilla koirilla. Myös jäykkyys, haluttomuus hypätä tai väsyneisyys voi olla merkki kivusta, jonka taustalla voi olla ortopedinen eli luiden ja niitä tukevien kudosten ongelma.

Ortopediseen tutkimukseen kuuluu eläimen asennon, liikkeiden sekä olemuksen tarkastelu, jonka jälkeen eläinlääkäri tunnustelee eläimen lihaksiston, luuston, jänteet ja nivelet kokonaisuudessaan läpi etsiäkseen kipukohdan. Löydöksistä riippuen jatkotutkimuksina harkitaan esimerkiksi röntgenkuvantamista. Joskus diagnoosiin pääsemiseksi tarvitaan tarkempia tutkimus- tai kuvantamismenetelmiä, kuten niveltähystykset, magneetti- tai CT-tutkimus.

Ortopedisen vaivan hoitoon on usein muutamiakin vaihtoehtoja, joista sopivin mietitään omistajan kanssa yhdessä ottaen huomioon kunkin eläimen erityisominaisuudet (mm. ikä, koko, käyttötarkoitus) ja omistajan jatkohoitovalmiudet.

Ortopediset leikkaukset

Teemme klinikallamme nivel- ja luukirurgiaa, mm. ristisideleikkauksia, murtumaleikkauksia ja polvilumpion luksaatioleikkauksia. Lisäksi teemme olka- ja kyynärnivelten tähystyksiä.

Kysy lisää ortopedisista toimenpiteistä vastaanoton numerosta 029 1700 900 tai sähköpostitse info@keskisuomenelainklinikka.fi.