Virallisilla terveystutkimuksilla pyritään vastustamaan perinnöllisiä sairauksia ja siten edistämään lemmikkien terveyttä. Kissoilla virallisia tutkimuksia tehdään myös tarttuvien tautien ehkäisemiseksi.

Koirien viralliset tutkimukset

Suomen Kennelliitto määrittelee rotukohtaisesti jalostuskoirille pentujen rekisteröintiä varten vaadittavat tutkimukset PEVISA:ssa (Perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelma). Lisäksi rotujärjestöillä voi olla omia suosituksiaan ja monet omistajat teettävät tutkimuksia jalostus-, harrastus- tai kotikoirilleen myös vapaaehtoisesti sekä yksilön terveydentilan tutkimiseksi että rodun terveyden edistämiseksi. Virallisia tutkimuksia ovat esimerkiksi lonkkien, kyynärnivelten ja selkärangan röntgenkuvaukset, polvitarkastukset, silmä- ja sydäntutkimukset. Lisätietoa Kennelliiton virallisista tutkimuksista.

Kissojen viralliset tutkimukset

Kissaliitolla pentujen rekisteröintiin liittyviä määräyksiä ovat mm. kivesten laskeutumistodistus ja napatyrättömyystodistus, valkoisten kissojen kuulotesti sekä eri roduille tietyt DNA-testit. Suosituksiin kuuluvat mm. FIV- ja FeLV-testit, veriryhmätesti sekä sieninäyte (Microsporum canis).

Kansainvälinen PawPeds-sivusto  ylläpitää laajempaa terveysrekisteriä, jonne voidaan kirjata kissojen terveystutkimustuloksia mm. sydämen tai munuaisten ultraäänitutkimuksista, lonkkakuvauksista ja geenitesteistä. PawPeds-testeihin osallistuminen on vapaaehtoista, mutta monet rotujärjestöt edellyttävät niiden tekoa ennen pentulistoille pääsyä.

Virallinen sydäntutkimus

Koirilla virallisia sydäntutkimuksia ovat virallinen sydänkuuntelu ja virallinen sydämen ultraäänitutkimus. Klinikallamme on tällä hetkellä Kennelliiton virallisen sydänkuuntelun oikeudet. Lue lisää virallisista sydäntutkimuksista Kennelliiton sivuilta.

Kissojen virallinen sydäntutkimus on PawPeds-sydänultraäänitutkimus, johon klinikallamme on oikeudet ainoana Keski-Suomessa.

Viralliset röntgentutkimukset

Virallisiin röntgentutkimuksiin kuuluvat lonkka-, kyynär- ja selkäkuvaukset. Lonkka- ja kyynärkuvista arvioidaan mahdollista nivelten dysplasiaa eli kasvuhäiriötä ja sen vakavuutta. Selkäkuvista arvioidaan rodusta, iästä ja pyydetystä lausunnosta riippuen mahdollisia välimuotoisia tai epämuodostuneita nikamia, kalkkeutuneita välilevyjä tai spondyloosia eli nikamien välistä silloittumaa. Kuvat lähetetään Kennelliittoon lausuttaviksi.

Lue lisää lonkka- ja kyynärkuvauksista Kennelliiton sivuilla.

Lue lisää selkäkuvauksista Kennelliiton sivuilla.

Lue lisää kyynärnivelen inkongruenssikuvauksista Kennelliiton sivuilla.

Lue lisää olkanivelkuvauksista Kennelliiton sivuilla.

Virallinen polvitarkastus

Virallisessa polvitarkastuksessa hyväksytty polvitarkastuseläinlääkäri arvioi tunnustelemalla polven rakennetta ja mahdollista polvilumpion sijoiltaanmenoa eli patellaluksaatiota ja sen astetta.

Lue lisää polvitarkastuksesta Kennelliiton sivuilla.

Virallinen silmätarkastus

Pyrimme järjestämään silmätarkastuspäiviä kysynnän mukaan. Viralliset silmätarkastukset suorittaa aina hyväksytty silmätarkastuseläinlääkäri.

Lue lisää silmätarkastuksista Kennelliiton sivuilla.

Muut viralliset tutkimukset

Rotukohtaisesti voi olla määritetty myös muita vaadittavia tutkimuksia, esim. verinäyte- tai geenitutkimuksia. Viralliset näytteenotot voidaan tehdä klinikallamme.

Lue lisää DNA-tutkimuksista Kennelliiton sivuilla.

Lue lisää  Maksatutkimuksista Kennelliiton sivuilla.