Klinikallamme on erityisosaamista iho- ja allergiasairauksista. Olemme perehtyneet erityisesti vaativampiin ja kroonisesti oireileviin iho- ja korvavaivoihin, joissa oireiden taustasyyn selvitys on oleellinen osa sairauden hoitoa ja oireiden hallintaa. Klinikallamme on mahdollista tutkia ihosta ja verestä otettavia perusnäytteitä (mm. solu-, raape- ja karvanäytteet sekä perusverinäytteet) sekä lisäksi ottaa tarvittaessa biopsia- ja viljelynäytteitä tai laajempia verinäytteitä (mm. hormonitutkimukset ja allergiatutkimukset). Lisäksi käytössämme on moderni tähystyslaitteisto, jonka avulla pystymme tekemään korvien perusteellisen tarkastuksen ja huuhtelun videotähystyksessä. Tarvittavat tutkimukset ja hoidot suunnitellaan aina potilaskohtaisesti oireiden, hoitohistorian ja tutkimuslöydösten perusteella.
Kysy lisää palveluistamme vastaanoton numerosta 029 1700 900 tai sähköpostitse info@keskisuomenelainklinikka.fi
Alla lisätietoa iho- ja korvasairauksista sekä tutkimuksista.

 

Kun iho oireilee

Ihosairauksia esiintyy pieneläimillä paljon, etenkin koirilla. Yleisimpiä iho-oireita ovat punoitus, kutina, karvanlähtö ja ihon hilseily. Myös ihon tummumista ja näppylöitä saattaa esiintyä.

Iho-oireita voivat aiheuttaa niin bakteerien, hiivojen ja sienten aiheuttamat ihotulehdukset kuin ulkoloiset, atopia ja muut allergiat, autoimmuunisairaudet sekä ihon toimintahäiriöt. Myös hormonaaliset häiriöt ja monet muut sisäelinsairaudet voivat vaikuttaa ihon ja karvapeitteen kuntoon. Oireet saattavat kuitenkin olla samankaltaisia alla olevasta syystä riippumatta, minkä vuoksi tarkkojen esitietojen sekä kliinisen yleistutkimuksen lisäksi näytteidenotto on usein välttämätöntä diagnoosin varmistamiseksi ja muiden mahdollisten syiden poissulkemiseksi. Näin oikein kohdennetulla hoidolla voidaan myös vähentää tarpeettomien lääkkeiden käyttöä.

Perusnäytteet tutkimme omassa laboratoriossamme saman käynnin aikana, jolloin hoito päästään usein aloittamaan välittömästi. Taustasyiden selvittämisen tärkeys korostuu pitkään kestäneissä tai uusivissa ihovaivoissa, jolloin usein tarvitaan jatkotutkimuksina mm. verinäytteitä, koepaloja tai viljelynäytteitä. Hoidon onnistumiseksi ja uusien oireiden ehkäisemiseksi sairaus tulee ymmärtää kokonaisuutena; yksittäisten oireiden hoitoon keskittyminen ei riitä.

Korvatulehdus

Ihovaivojen lisäksi myös korvatulehdus on lemmikeillä yleinen vaiva, joka aiheuttaa tyypillisesti korvien raapimista ja pään ravistelua. Korvatulehduksille voivat altistaa mm. korvan rakenne (luppakorvat, ahtaat korvakäytävät), allergiat, ulkoloiset ja tulehduseritejäämät.

Korvien perusteellinen puhdistus tulehduseritteistä on hoidon onnistumisen kannalta olennaista. Mikäli eritteitä ei kuitenkaan saada pois kotipuhdistuksin ja vaiva pitkittyy tai uusii, on korvat suositeltavaa tähystää ja huuhdella anestesiassa. Tähystyslaitteiston avulla korvakäytävät pystytään puhdistamaan huomattavasti paremmin samalla mahdollistaen korvan kunnon ja rakenteen perusteellisen tarkastuksen.

Tähystys- ja huuhtelutoimenpiteen lisäksi taustasyiden selvittäminen myös näissä tapauksissa on ensiarvoisen tärkeää kokonaisvaltaisen hoidon mahdollistamiseksi ja tulehduskierteen katkaisemiseksi.

Yksilöllistä hoitoa

Vaikka iso osa iho- ja korvasairauksista saadaan kuriin kertahoidolla, osa voi vaatia pitkäaikaista tai jopa elinikäistä hoitoa. Oikean hoidon löytäminen voi myös vaatia monia tutkimuksia ja hoitokokeiluja, ja riittävän vasteen saavuttamiseksi hoito joudutaan usein räätälöimään potilaskohtaisesti eri hoitomuotoja yhdistelemällä. Sairaudet vaativat yleensä säännöllisiä kontrollikäyntejä, joilla seurataan hoidon onnistumista ja arvioidaan tarvittava jatkohoito.

Hoito vaatiikin sitoutumista sekä eläinlääkäriltä että lemmikin omistajalta. Pitkäjänteisellä ja järjestelmällisellä työllä päästään kuitenkin yleensä hyviin tuloksiin, tavoitteena lemmikin hyvinvoinnin ja elämänlaadun parantaminen.