Sisätauteja ovat mm. sydän- ja hengityselinsairaudet, ruoansulatuskanavan sairaudet, maksan ja haiman, munuaisten ja alempien virtsateiden sairaudet, hormonaaliset sairaudet (esim. diabetes, kilpirauhasen sairaudet, lisämunuaissairaudet), iho- ja korvasairaudet, kasvainsairaudet sekä immuunivälitteiset ja infektiosairaudet.

Lue lisää iho- ja korvasairauksista täältä.

Lue lisää kasvainsairauksista täältä.

Sisätauteihin liittyviä oireita ovat mm. muutokset juomisen ja virtsaamisen määrässä tai ruokahalussa, lihominen tai laihtuminen, oksentelu, ripulointi tai ummetus, aktiivisuuden vaihtelut (vetämättömyys tai levottomuus / läähättely), yskä, rasituksen siedon aleneminen, kuumuuden tai kylmän siedon huononeminen, pyörtyily, kuume ja kipuilu. Kahta samanlaista potilasta ei oirekuvaltaan ole välttämättä edes samassa sairaudessa.

Sisätaudit ovat laaja ja haastava kokonaisuus, jossa kaikki lähtee huolellisesta esitietojen keräämisestä eli asiakkaan haastattelusta. Kliinisen yleistutkimuksen jälkeen lähes aina tarvitaan veri- ja virtsanäytetutkimuksia, röntgen- ja/tai ultraäänitutkimuksia tai joskus myös tähystystutkimuksia, joista annamme kysyttäessä tarkemman hinta-arvion esitietojen ja yleistutkimuksen jälkeen. Klinikallamme sisätautieläinlääkärimme vastaanottavat myös lähetepotilaita niin Keski-Suomesta kuin kauempaakin.

Sisätautien hoidossa pyrimme yhteistyössä omistajan kanssa valitsemaan kullekin potilaalle sopivimman hoitovaihtoehdon. Krooniset sisäelinsairaudet vaativat yleensä seurantaa (mm. verinäytekontrollit), joiden toteutuminen on edellytyksenä hyvälle ennusteelle sekä mahdollisimman pitkälle ja laadukkaalle elämälle.

Sydänsairaudet

Sydänsairauksia ovat niin synnynnäiset kuin myöhemmin elämässä kehittyvät, sydämen toimintaan vaikuttavat sairaudet. Niiden oireita koirilla ovat mm. yskä, yöllinen tai aamuöinen levottomuus, rasituksen siedon aleneminen, pyörtyily, kuumuuden siedon aleneminen tai laihtuminen. Kissoilla sydänsairaus voi olla oireeton tai se voi aiheuttaa pienikasvuisuutta tai läähättelyä leikin ja liikunnan lomassa. Kissojen sydänsairauksissa saattaa ensimmäinen oire olla myös äkkikuolema tai takajalkojen veritulppa.

Sydämen sivuääni olisi syytä aina tutkia tarkemmin! Koirien ja kissojen sydänsairauksia suositellaan aina tutkittavaksi sydämen ultraäänitutkimuksen avulla. Tämän lisäksi usein käytetään rintaontelon röntgentutkimusta ja verinäytteitä, joskus sydämen sähkökäyrätutkimusta (EKG / rasitus-EKG / Holter eli 24 tunnin EKG-tutkimus). Sydäntutkimukset tehdään yleensä hereillä ja eläimen fyysisen voinnin ehdoilla. Myös ennen anestesiaa on sydämen sivuäänen lähde syytä selvittää turvallisen anestesian valitsemiseksi.

Sydänsairauksia pystytään vain hyvin harvoissa tapauksissa parantamaan (esim. synnynnäisen PDA:n leikkaus), mutta suurimmassa osassa sydänsairauksia oireita voidaan lievittää ja sairauden etenemistä hidastaa. Tällöin elinajan ennuste pitenee ja elämänlaatu paranee. Klinikaltamme annamme sydänpotilaillemme myös suositukset ruokavalioon, sydäntä tukeviin hivenaineisiin, liikuntaan ja kotiseurantaan sekä kutsumme sairauden hyvän hoidon edellyttämiin kontrolleihin.

Kissalääketiede

Kissa ei ole pieni koira! Kissojen sairaudet ovat hyvin monelta osin erilaisia kuin koirien sairaudet, niiden elimistön toiminta ja sietokyky lääkeaineille poikkeaa koirista – myös kissojen sielunelämä on täysin erilainen! Klinikallamme on erityisesti kissojen sairauksiin perehtynyt ja jatkokouluttautunut eläinlääkäri, kissojen käsittelyyn perehtyneitä hoitajia sekä herkimmille kissoille omat tilat (erillinen odotustila ja kissasairaalaosasto), joihin koirat eivät pääse.

Meiltä saa tarvittaessa myös yksityiskohtaiset ohjeet kissan saamiseksi kuljetuskoppaan kotona sekä ennalta tutuille asiakkaillemme erillisestä sopimuksesta kotikäynnit Jyväskylän alueella.

Teemme myös yhteistyötä Keski-Suomen kissayhdistys ry:n kanssa.