Meille tuli koiranpentu!
Kun pentu tulee taloon, on se jännittävää aikaa kaikille! Pennulle ihan kaikki on uutta ja ihmiset taas kartoittavat, että minkälaisesta kaverista nyt onkaan kyse. Jos taloudessa on jo muita lemmikkejä niin alkaa myös niiden tutustuttaminen uuteen asukkaaseen – tässä kannattaa huomioida turvallisuus ja se, että kaikilla osapuolilla on vapautunut ja rento olotila.
Minulla kouluttajana on muodostunut oma näkemys pennun tärkeimmistä taidoista. Jokaisella lemmikin omistajalla tai kouluttajalla lista ja tärkeysjärjestys saattaa toki olla hieman erilainen. Listassani ensimmäisenä pidän eläimen luottamusta käsittelytoimenpiteisiin. Käsittelytoimenpiteet aiheuttavat suurelle osaa koiria ainakin jonkinlaista ahdistusta ja pelkoa. Usein toistuessaan arjen perushoitotoimenpiteet voivat siis heikentää koiran elämänlaatua ja luottamusta ihmiseen huomattavasti. Tähän kannattaa siis satsata!
Alusta saakka pentua totutetaan käsittelyyn. Kun pentu on rennossa olotilassa voi sitä käsitellä lyhyesti ja rauhallisesti -tutkia tassuja, korvia ja hampaita. Käsittelyhetki kannattaa tehdä niin lyhyeksi, että pentu ei ehdi hermostua tai aktivoitua. Lisäksi pentua voi siedättää käsittelyyn. Tarjoat siis samalla jotain superherkkua, kun teet käsittelytoimenpiteitä – tässäkin on tärkeää, ettei pentu kuitenkaan hermostu käsittelystä. Joskus koiraa saattaa kuitenkin ärsyttää, jos sitä käsitellään samalla kun se syö – tällöin on järkevintä tehdä asteittaisia käsittelyharjoituksia. Tehdään niin pieniä kosketuksia tai lähestymisiä, että pentu pystyy pysymään paikallaan rauhassa. Pienet sekunninkin lähestymiset tai kosketukset palkitaan kehulla ja makupalalla ja vaikeustasoa nostetaan sitten asteittain.
Toisena listassani on vahva ja iloinen luoksetulo. Luoksetulovihjeellä saat kutsuttua koiran pois tilanteesta kuin tilanteesta. Luoksetuloharjoitukset alkavat kuitenkin aina pienestäkin kontaktista ihmiseen, joten niitä kannattaakin vahvistaa alusta saakka kehuilla, nameilla, yhteisjuoksulla tai vaikkapa pienellä leikkihetkellä. Listan kolmosena kulkee vahvasti mukana rauhoittuminen. Ihan ensimmäisinä päivinä kotiutumisen jälkeen on hyvä antaa pennun tutustua rauhassa omaan perheeseensä ja kotiinsa. Pennulle kannattaa alusta saakka tehdä oma turvallinen rauhoittumis- ja lepäämisalue mistä se voi kuitenkin tarkkailla muita. Pentu opetetaan siihen, että kyseisellä alueella rauhoitutaan ja rentoudutaan eikä sinne kukaan tule häiritsemään sen lepoa. Se voi myös itse mennä alueelle, kun kokee tarvetta omaan rauhaan.
Yksinoloharjoitukset on syytä aloittaa nopeasti pennun kotiutumisen jälkeen ja ne kannattaa ajoittaa niihin hetkiin, kun pentu on hieman väsynyt ja levollinen. Kerralla yksinjääminen voi olla jollekin pennulle pelottavaa ja yksinoloharjoitukset kannattaakin aloittaa asteittain. Ensimmäinen vaihe on se, että pentu pystyy rauhoittumaan rauhoittumisalueellaan, vaikka ihminen poistuukin ajoittain sen näköpiiristä. Sitten lähdetään käväisemään kodin ulkopuolella. Oviramppaamista kannattaa tehdä paljon ja yksinoloaikaa pidentää asteittain. Voit myös jättää pennulle jotain rauhoittavaa puuhattavaa sen jäädessä yksin.
Listani viimeisenä mutta ei lainkaan vähäisempänä on luopuminen. Kaikki luopumisharjoitukset ovat hyödyllisiä, kunhan niiden tarkoituksensa on opettaa koiralle, että luopumalla jostain kohteesta voit saada jotain vielä parempaa tilalle! Luopumisharjoitukset tuovat pennulle keskittymiskykyä ja helpottavat vahvasti arjen rutiineja.
Usein asiakkaita mietityttää myös, että kuinka vähentää pennun puremista. Pennun hampaidenkäyttö on varsin tehokasta ja kielletyt purtavat on syytä siirtää muualle pahimman puremisvimman aikana. Ympäri kotia kannattaa käden ulottuville sijoitella paljon sallittavaa purtavaa, jotta saat nopeasti siirrettyä puremisen sallittuun kohteeseen. Tässäkin ennakoiminen on kultaa – opit nopeasti, että milloin pennulle iskee hurjimmat villitykset ja voit täten tarjota energianpurkua sallittuun kohteeseen jo hieman ennakkoon. Jos pentu hammastelee ihmisen käsiä ja jalkoja voi jollekin pennulle toimia lempeä mutta kimakka kiljaisu ihmisen kivunmerkiksi -jotkut pennut taas suorastaan riemastuvat, kun saavat ihmisessä aikaan reaktioita! Jos pentu ei siirrä purua sille tarjottuihin leluihin ja leikkeihin niin voi pennun laittaa rauhallisesti omalle rauhoittumisalueelleen sallitun purtavan kanssa. Näin vältetään ihmisen turha kiivastuminen ja samalla pennun palkkautuminen ei-toivotusta toiminnasta. Pentu vapautetaan alueelta, kun se on hieman rauhoittunut.
Sosiaalistumiskaudellaan pennulla on halu tutkia ympäristöään ja tutustua siellä esiintyviin asioihin. Pentua kannattaakin sosiaalistaa joka päivä tasaisesti. Sosiaalistamisella tarkoitetaan, että pennulle tarjoillaan runsaasti positiivisia kokemuksia ja pentu saa omaan tahtiinsa tutustua asioihin.
Jos pentua jännittää uusi asia tai tilanne niin luodaan sille turvalliset olosuhteet tarkkailla asiaa hieman etäämpää ja edetä sitten omaan tahtiinsa. Pennulle saa ja kannattaa antaa turvaa ja syliä, jos se sitä kaipaa. Ihmisen tsemppaava ja rauhallinen olemus luo usein turvaa ja maailmaa onkin mukava ihmetellä yhdessä.
Pentua kannattaa siis tutustuttaa ympäröivään maailmaan ja kouluttaa sitä mahdollisimman paljon jo varhaisessa vaiheessa. Kaikessa on kuitenkin pyrittävä siihen, että pennulla on mahdollisuus onnistua ja saada positiivisia kokemuksia. Harjoitushetket pidetään lyhyinä ja satsataan enemmänkin useisiin pieniin treenihetkiin. Lisäksi arjessa löydät varmasti paljon pennultasi käytöksiä mitä voit vahvistaa esimerkiksi kehuilla tai makupaloilla. Pienikin malttaminen halutulla hetkellä tai rauhoittuminen oikeassa paikassa kannattaa ehdottomasti huomioida! Kaikki pennut ovat yksilöitä – ne ovat erilaisia temperamentiltaan ja luonteeltaan. Yhteistä on kuitenkin kaikille se, että ne toimivat omien taitojensa ja mahdollisuuksien puitteissa. Anna siis aikaa ja ole ylpeä pennustasi!
Eläinpalvelu Etevän eläintenkouluttaja (at)
Anne Mari Leppäniemi
Eläinpalvelu Etevä järjestää mm. Pentueskareita, Käsittely mukavaksi -kursseja ja yksityiskoulutusta. Näistä
löydät lisää osoitteesta www.elainpalvelueteva.fi