Kissan ja koiran nivelrikon synty

Nivelrikko on yleinen vaiva koirilla ja kissoilla. Nivelissä on molemminpuolin toisiaan vasten rustopinta, joka suojaa luiden päitä ja muodostaa nivelen liukupinnan. Nivelrusto uusiutuu jatkuvasti. Nivelrikossa nivelruston hajoaminen on nopeampaa kuin sen uusiutuminen, jolloin ruston pintaan tulee vauriokohtia ja nivelrusto voi jopa kulua kokonaan pois. Niveleen kehittyy tulehdustila joka aiheuttaa turvotusta ja kipua. Koirilla ja kissoilla nivelrusto voi toki iän myötä kulua pikkuhiljaa, mutta nopeasti etenevää ja jo nuorellakin iällä ilmenevää nivelrikkoa voi aiheuttaa nivelten kehityshäiriöt (esim lonkka- ja kyynärnivelissä) tai esimerkiksi polvessa ristisiteen repeämä, joka tekee nivelen epästabiiliksi. Myös nivelen ulottuvat murtumat tai liian raskas fyysinen rasitus voivat johtaa nivelrikkoon.

Nivelrikon oireet

Nivelrikosta kärsivä eläin voi olla jäykkä, ontua ja olla haluton liikkumaan tai hyppäämään. Usein oire on voimakkainta levolta liikkeelle lähtiessä. Kankeasti liikkeelle lähteminen ei siis automaattisesti kuulu vanhuuteen, vaan voi olla merkki nivelrikosta. Ontuma on lähes aina merkki kivusta ja lisäksi on hyvä muistaa, että koira tai kissa hyvin harvoin valittaa kivusta ääneen vinkumalla. Kissoilla nivelrikko voi olla hankalaa huomata, sillä ne piilottavat kipunsa vielä koiriakin paremmin. Usein kuitenkin kissakin vähentää hyppimistä korkeille paikoille mahdollisten takajalkojen nivelmuutosten vuoksi. Myös pesemiskäytös voi muuttua tai vähentyä ja näkyä siten hoitamattomana turkkina. Nivelrikon aiheuttama oireilu voi olla alkuun lievää tai ajoittaista, mutta usein se vähitellen etenee ja alkaa selvästi vaikuttaa elämänlaatuun jatkuvana särkynä.

Nivelrikon diagnoosi

Eläinlääkärissä diagnoosi nivelrikosta tehdään oireiden, kliinisen tutkimuksen ja röntgenkuvauksen perusteella. Röntgenkuvassa voidaan nähdä luupiikkejä, viitteitä lisääntyneestä nivelnesteestä, nivelruston alla olevan luun tiivistymistä tai epämuodostuneita nivelrakenteita. Epäselvissä tapauksissa on mahdollista tehdä jatkotutkimuksia esim niveltähystyksellä tai tarkemmalla kuvantamisella (CT- tai magneettikuvaus).

Nivelrikon hoito

Nivelrikkoa ei voida parantaa, mutta sen etenemistä voidaan yrittää hidastaa ja sen aiheuttamaa oireilua voidaan helpottaa. Tärkeimmät hoidon kulmakivet ovat kipulääkitys, painonhallinta sekä lihaskunnon ylläpito ja -huolto.

Kipulääkkeistä yleisimmin käytetään tulehduskipulääkkeitä, mutta muitakin vaihtoehtoja on. Kivun hoito on tärkeää hyvän elämänlaadun takaamiseksi. Kivun arvioimiseksi ja riittävän kivunlievityksen saavuttamiseksi vuosittaiset eläinlääkärikäynnit ovat tärkeitä.

Ylipainoisen koiran tai kissan laihduttaminen on yksi merkittävimmistä nivelrikon oireita helpottavista sekä nivelrikon etenemistä hidastavista tekijöistä.

Lihaskunnon ylläpitämiseksi liikunnan tulee olla tasaista ja säännöllistä; raskaat lenkit tai pitkät lepojaksot voivat pahentaa oireilua. Vahvat lihakset tukevat niveliä ja säännöllinen liikunta ylläpitää niiden liikkuvuutta. Liikunta pehmeällä alustalla, epätasaisessa maastossa tai matalassa lumihangessa ja vedessä ovat hyviä liikuntamuotoja. Liian rajua ja nivelet kipeyttävää liikkumista on syytä välttää.

Fysioterapian avulla voidaan vähentää nivelrikkoon liittyvää kipua ja ylläpitää nivelen liikelaajuutta ja koiran liikuntakykyä. Fysioterapeutti voi myös neuvoa, millaisia harjoitteita koiran kanssa kotona kannattaa tehdä koiran liikuntakyvyn turvaamiseksi ja opastaa millainen liikunta olisi koirallenne parasta tällä hetkellä.

Nivelpistoksia (kortisoni, hyaluronihappo, kantasoluhoidot) voidaan käyttää nivelrikon hoitoon ja oireiden lievittämiseen. Erilaisia lisäravinteita voidaan käyttää nivelrikon hoidon tueksi, mm nivelruston rakennusaineita sisältävillä lisäravinteilla (kondroitiinisulfaatti, glukosamiini) ja rasvahappovalmisteilla voi olla oireita lievittävää vaikutusta. Tutkimustieto lisäravinteiden aiheuttamasta tehosta on kuitenkin vaihtelevaa.

Joissain tapauksissa tarvitaan kirurgista hoitoa, varsinkin jos ylläolevat muut hoidot eivät riitä. Myös esimerkiksi polven nivelrikon tavallisin syy ja siihen melko nopeastikin johtava ristisidevaurio vaatii yleensä leikkaushoitoa. Jos hoidoista huolimatta nivelrikon aiheuttamaa kipua ei saada helpotettua ja lemmikin elämänlaatu ei ole hyvää, on eutanasia armeliain vaihtoehto.

Mikäli epäilet koirallasi tai kissallasi nivelrikkoa, on syytä varata aika eläinlääkärin tarkastukseen. Meiltä saat lisätietoa yllämainituista asioista ja apua nivelrikon hoitoon lemmikkisi elämänlaadun parantamiseksi.