Lista lemmikille vaarallisista ruuista ja aineista

Joulu on herkuttelun aikaa, usein myös lemmikeillä. Suuri osa tavallisista jouluherkuista on lemmikeille kuitenkin haitallisia ja jopa myrkyllisiä. Lisäksi äkillinen ruokavalion muutos ja runsas herkkujen antaminen aiheuttavat lemmikeille usein ruuansulatuskanavaoireita, kuten oksentelua ja ripulia. On myös hyvä muistaa, että ihmisille myrkylliset joulukukat ovat myrkyllisiä myös lemmikeille. Joulukoristeiden ja lahjanarujen kanssa tulee noudattaa varovaisuutta, sillä ne aiheuttavat tukosvaaran, mikäli lemmikki pääsee syömään niitä.

Mikäli lemmikille halutaan tarjota herkkuja, on suositeltavinta antaa sille tarkoitettuja valmisteita, kohtuudella. Seuraavia ruokia ja aineita tulee kuitenkin välttää:

KINKKU

Kinkun paistorasvaa sekä muita rasvaisia ja suolaisia ruokia tulee lemmikeillä välttää, sillä ne saavat vatsan usein sekaisin. Lisäksi liiallinen rasvan saanti voi koirilla aiheuttaa kivuliaan haimatulehduksen, joka usein vaatii sairaalahoitoa. Suolainen ruoka nostaa verenpainetta ja aiheuttaa lisääntynyttä janon tunnetta – liiallisina pitoisuuksina se voi pahimmillaan aiheuttaa myös suolamyrkytyksen. Kinkun luuta ei sovi antaa koiralle, sillä kypsennetty luu on haurasta ja hajoaa herkästi pureskeltaessa teräviksi paloiksi. Luunsirpaleet voivat vaurioittaa ruuansulatuskanavaa tai aiheuttaa tukoksen.

SUKLAA

Suklaan sisältämä teobromiini on koirille myrkyllistä. Mitä tummempaa suklaa on, sitä enemmän se sisältää teobromiinia:

 Teobromiinin määrä mg/g
 tumma leivontakaakaojauhe 10-31
 taloussuklaa 4
 tummasuklaa 1,5
 maitosuklaa 0,5
 valkosuklaa 0,01

 

Lieviä oireita voi esiintyä, kun teobromiinin annos lähenee 20 mg/kg elopainoa. Tämä tarkoittaa esim. taloussuklaata annoksella 5 g/kg, tummaa suklaata annoksella 13 g/kg ja maitosuklaata annoksella 40 g/kg. Vakavia oireita voi esiintyä annoksella 40-50 mg/kg teobromiinia (eli taloussuklaata annoksella 10-12 g/kg, tummaa suklaata 26-33 g/kg ja maitosuklaata 80-100 g/kg). Henkeä uhkaavia oireita aiheutuu annoksella 60 mg/kg teobromiinia (eli taloussuklaata annoksella 15 g/kg, tummaa suklaata 40 g/kg ja maitosuklaata 120 g/kg). Oireet voivat alkaa viiveellä vasta 2-3 vrk kuluttua. Mahdollisia oireita ovat mm. levottomuus, läähätys, hengitysvaikeudet, sydämen hidas- tai nopealyöntisyys, rytmihäiriöt, lihasnykäykset ja kouristelu. Myrkytys voi johtaa sydämen ja munuaisten vajaatoimintaan.

KSYLITOLI

Kyslitoli aiheuttaa lemmikeillä voimakkaan insuliinierityksen, mikä johtaa äkilliseen verensokerin laskuun. Tyypillisiä oireita ovat oksentelu, ripuli, väsymys tai hermostuneisuus, vapina sekä kouristukset. Pahimmillaan tila voi johtaa hengenvaaralliseen shokkiin. Ksylitoli voi lisäksi aiheuttaa maksavaurion. Ksylitolia syöneelle lemmikille voi ensiapuna antaa ruokaa, tai jos tajunnantaso on heikentynyt, hierotaan ikeniin siirappia, hunajaa tai sokerivettä. Eläinlääkäriin tulee olla yhteydessä hetimmiten, sillä oireet voivat kehittyä nopeasti.

VIINIRYPÄLEET JA RUSINAT

Viinirypäleet ja rusinat ovat lemmikeille myrkyllisiä ja voivat aiheuttaa äkillisen munuaisvaurion. Tarkkaa myrkyllistä annosta ei tiedetä; osalla vakavia oireita on ilmennyt hyvin pienillä annoksilla, kun taas osalle oireita ei ole kehittynyt suuremmillakaan määrillä. Tämän vuoksi viinirypäleitä tai rusinoita ei tulisi antaa lemmikeille lainkaan.

MAKADAMIAPÄHKINÄ

Makadamiapähkinät, eli australianpähkinät, voivat koirille aiheuttaa oksentelua, heikotusta, koordinaatiohäiriöitä, apaattisuutta, vapinaa ja lämmönnousua. Oireita on raportoitu annoksella 2.4 g/elopainokilo, ja ne alkavat yleensä 12 h sisällä. Myrkytys ei yleensä ole henkeä uhkaava, ja oireet menevät yleensä ohi 1-2 päivässä.

PULLATAIKINA

Jos lemmikki pääsee syömään pullataikinaa, se alkaa käymisen seurauksena turvota mahassa. Käymisen sivutuotteena muodostuu etanolia, joka voi aiheuttaa lemmikille alkoholimyrkytyksen. Taikinamassa kiinnittyy helposti mahalaukun seinämään, jolloin oksettaminen ei aina riitä. Mikäli lemmikki on syönyt taikinaa vain vähän, ensiapuna voidaan antaa juotavaksi kylmää vettä (10 ml/elopainokilo) muutaman tunnin välein. Eläinlääkäriin on hyvä olla yhteydessä tilanteen arvioimiseksi. Mikäli lemmikki on syönyt taikinaa runsaasti, voi mahalaukun huuhtelu tai jopa leikkaus olla tarpeen taikinan poistamiseksi.

JOULUKUKAT

Joulukukista mm. amaryllis, hyasintti, joulutähti, jouluruusu ja atsalea ovat myrkyllisiä myös lemmikeille. Ne voivat aiheuttaa kasvista riippuen limakalvoärsytystä, kuolaamista, pahoinvointia, ripulia, jopa vakavia sydän- ja keskushermosto-oireita. Mikäli lemmikki on päässyt maistamaan kasvia vain pienen määrän, suu on hyvä huuhdella ja antaa lemmikille juotavaa (esim. vesi, hyasintin kohdalla mieluiten maitoa). Lisäksi mahalaukun limakalvon suojaksi voidaan antaa Antepsinia, jota saa apteekista ilman reseptiä. Mikäli lemmikki on syönyt kasvia enemmän tai sillä ilmenee oireita, on syytä olla yhteydessä eläinlääkäriin.

MYRKYTYKSEN ENSIAPU

Mikäli lemmikkisi on syönyt jotakin epäsopivaa tai myrkyllistä, ole ensisijaisesti yhteydessä eläinlääkäriin tarkempien ohjeiden saamiseksi. Jotta eläinlääkäri pystyy arvioimaan tilanteen kiireellisyyden ja tarvittavat toimenpiteet, selvitä mahdollisimman tarkasti, mitä lemmikki on syönyt, kuinka paljon, kuinka kauan syömisestä on kulunut aikaa, eläimen paino sekä mahdolliset oireet.

Oksettaminen

Myrkytysten ensiapuna turvaudutaan usein eläimen oksettamiseen, mikäli myrkyn syömisestä ei ole kulunut liian kauaa aikaa – tyypillisesti oksettaminen kannattaa, kun syömisestä on kulunut alle 2 h. Suklaa sulaa kohtalaisen hitaasti, joten oksettaminen saattaa olla hyödyllistä, vaikka aikaa olisi kulunut hieman enemmän, erityisesti mikäli syödyn suklaan määrä on suuri. Eläintä ei kuitenkaan saa oksettaa, mikäli sen tajunnantaso on heikentynyt, eläin kouristelee tai sillä on hengitys- tai nielemisvaikeuksia, tai eläin on syönyt jotakin syövyttävää tai terävää! Kotona koiraa voi yrittää oksentaa antamalla suun kautta 3 % vetyperoksidia 1 ml per elopainokilo, ei kuitenkaan yhteensä yli 15 ml koiraa kohden. Mikäli vetyperoksidia ei ole saatavilla, oksetusta voi kokeilla suolalla (n. 1 tl suolasta pyöritetty pallo). Vatsan on hyvä olla täynnä ennen oksetusta, joten koiralle kannattaa antaa pehmeää ruokaa tai puuroa. Mikäli koira ei oksenna, tulee olla yhteydessä eläinlääkäriin; oksettamista ei tule yrittää uudelleen ruuansulatuskanavan vaurioriskin tai suolamyrkytyksen vuoksi! Kissaa ei kotona tule yrittää oksettaa!

Lääkehiili

Oksettamisen lisäksi myrkyn imeytymistä voidaan vähentää lääkehiilen avulla. Carbomix-hiilirakeet veteen tai ruokaan sekoitettuna ovat suuren imeytymispinta-alansa vuoksi tehokkaimpia. Lääkehiiltä annetaan 1-4g/kg suun kautta, tarvittaessa annostus uusitaan riippuen syödystä myrkystä.

 

MIKÄLI LEMMIKKISI ON PÄÄSSYT SYÖMÄÄN JOTAKIN SOPIMATONTA TAI MYRKYLLISTÄ, OLE ENSISIJAISESTI YHTEYDESSÄ ELÄINLÄÄKÄRIIN TILANTEEN ARVIOIMISEKSI JA JATKO-OHJEIDEN SAAMISEKSI!