Kasvatamme mieheni Juhan kanssa pienimuotoisesti Maine coon -rotuisia kissoja. Kotonamme asustaa tällä hetkellä yhdeksän coonia, joista kahdeksan on kastraatteja. Uroksia on neljä ja naaraita viisi: Valtsu 12v, Nalle 11v, Mandi 10,5v, Alfie 8v, Lilli 7v, Junnu ja Tellu 6,5v, Siru 2v ja Fanny 1v.

Keski-Suomen eläinklinikka on ollut meille alusta asti se ykköspaikka. Tulimme asiakkaiksi tutun ja luotettavan henkilökunnan vuoksi. Katja on hoitanut kissojemme hampaita aiemminkin ja Kirsillä on kissojen PawPeds-oikeudet sydänultrauksissa. Maine cooneille suositellaan sydämen ultrausta ennen astutusta ja ensi vuoden alusta se tulee jopa pakolliseksi jalostuskissoille säännöllisin väliajoin. Kirsi on myös ultrannut pentueemme, jotta varmistetaan ettei pennuilla ole mitään erityistä poikkeavaa. Viimeisimmässä pentueessa parilla pennulla kuului pieni sivuääni ja saimme Kirsiltä suositukset eläinlääkäreistä, joille pennut voisi viedä vuoden iässä tarkastukseen uusilla asuinpaikkakunnilla. Näin uudet omistajat tekivätkin ja kaikki oli silloin onneksi kunnossa. Myös muut eläinlääkärit Laura, Mihalitsa, Kaisu ja Karoliina ovat hoitaneet laumaamme ja hoitajatkin ovat käyneet tutuiksi.

Tällaisen kissalauman kanssa joudumme silloin tällöin käymään eläinlääkärissä muutenkin kuin vain rokotuksilla.  Tellu ja Siru steriloitiin vuosi sitten ja kaikki sujui hyvin. Klinikalta saa aina selkeät hoito-ohjeet ja neuvot jatkohoitoon. Aina ollaan saatu myös vastaus kysymyksiin.

Mandi alkoi viime kesänä ontua. Klinikalla rouva tutkittiin ja röntgenkuvattiin. Ontuman syyksi löytyi alkava nivelrikko, johon saimme kipulääkityksen ja neuvoja rouvan elämän helpottamiseksi. Toistaiseksi olemme selvinneet satunnaisilla kipulääkekuureilla.

Junnulla oli ennen joulua apaattisuutta ja ruokahaluttomuutta, minkä vuoksi kävimme klinikalla tutkimuksissa. Junnua tutkittiin ultralla ja otettiin varjoaineröntgenkuvat. Tutkimuksissa todettiin suolistotulehdus, johon saatiin antibiootit ja vaiva poistui.

Sitten hieman kissoista: Valtsu on meidän ensimmäinen cooni. Halusimme ison kissan ja saimme sellaisen. Valtsu on meidän patriarkka, joka on ottanut kaikki uudet kissaperheen jäsenet hoiviinsa ja pitää laumassa järjestystä yllä.

Nalle on valkoinen cooni-poika, jolla todettiin sydänvika muutama vuosi sitten, mutta se ei ole herran tahtia vielä hidastanut. Nalle on meidän ”minä haluan” -kissa. Jos hän jotain haluaa, eikä saa, hän kyllä osoittaa sen hyvinkin selvästi. Nallelle tulee kausia, ettei hän halua syödä ruokaansa ennen kuin ruoan päälle on laitettu pari juustomurua tai raksua. Hän istuu kupin vieressä ja tuijottaa palvelijaansa niin kauan kunnes jotain tippuu kuppiin.

Mandi on perheen mummo, meidän kantaemo. Hän on kova mäkättämään ja kehräämään. Mandi on synnyttänyt kolme pentuetta, yhteensä 11 pentua. Meillä on heistä Alfie, Junnu ja Tellu.

Alfie on ensimmäinen pentumme, joka muutti aluksi Mikkeliin, mutta palasi meille takaisin perheen muutettua Coloradoon. Alfie on hiljainen poika, joka tulee varovasti pyytämään rapsutuksia.

Lilli on meidän prinsessa, tuontityttömme Ruotsista. Lillillä oli valitettavasti synnynnäinen vika, joka selvisi aikoinaan jalostustesteissä. Lilli vedettiin pois jalostuksesta ja hän elää kastraattineidin elämään laumamme touhureetana. Kissoistamme juuri Lilli tykkää eniten leikkiä ja kantaa leluja.

Junnu ja Tellu ovat sisaruksia. Junnu on hellyydenkipeä pikkupoika, joka tunkee syliin aina kun istahtaa sohvalle. Hän ei varmaan ikinä saa tarpeekseen rapsutuksista ja silityksistä.

Mandin jälkeläisistä Tellu jatkoi linjaamme. Tellulla on kolmesta pentueesta 13 jälkeläistä. Tellussa on samaa hellyyden kaipuuta kuin Junnussakin, tosin ihan niin rajuja hellyyden puuskia ei tule.

Siru on Tellun toisesta pentueesta. Tarkoituksena oli, että hän jatkaisi linjaa, mutta neidistä tuli nimensä mukaisesti Siru-sirppana. Tyttö on pieni ja pippurinen ja tulee öisin pimeään aikaan hakemaan hellyyttä nukkuvilta palvelijoilta, mutta päivisin ei tykkää yhtään silittelystä tai syliin ottamisesta.

Tellun viimeisestä pentueesta jäi mahdollisesti jalostukseen Fanny, jolle tehdään syksyllä jalostustestit klinikalla. Jos kaikki on kunnossa, pääsemme yrittämään pennutusta.

– Raili Tervonen

 

Kuvissa Junnu ja Tellu.