Kun lähdimme miettimään uusien tilojen rakentamista, mielessä oli kirkkaana ajatus, että pyrkisimme toteuttamaan myös kissojen osalta parhaan mahdollisen kokonaisuuden. Edellisellä klinikalla meillä oli ollut erillinen kissojen odotustila ja kissa-heräämö, mutta äänet kantautuivat herkästi seinien läpi ja koirien hajut olivat alati läsnä, vaikkei tiloihin koiria päästetykään.
Uusissa Kissalan tiloissa on panostettu äänieristykseen, eivätkä koirien äänet juurikaan kuulu. Hoitohuoneisiin eivät myöskään kuulu Kissalan odotustilan äänet – ainoa taustaääni on hoitohuoneen omalta tietokoneelta kuuluva tasainen kissan kehräys, joka rentouttaa kissapotilasta.
Toinen panostuksen kohde on ilmanvaihto: Kissalassa on erillinen ilmanvaihtojärjestelmä eli koirien hajutkaan eivät kantaudu kissojen herkkiin neniin.
Olemme myös tehneet tilat sellaisiksi, että kissa voi halutessaan liikkua huoneessa vapaasti: missään ei ole koloja, joihin kissa ei saisi mennä ja joista kissaa olisi hankala kalastella pois. Osa kissoista onkin uteliaasti lähtenyt tutkimusmatkalle uusissa huoneissa. Toiset jäävät mielellään itselleen tutuimpaan paikkaan eli kantokopan alaosaan, jossa suurin osa yleistutkimuksesta voidaan myös hoitaa.
Kissoissa näkee muutoksen selkeästi vanhoihin tiloihin verrattuna. Stressitasosta on leikkautunut suuri osa pois – omistajatkin huomaavat eron ja ovat ilahtuneita. Kissojen käsittely on helpompaa, jolloin työskentely on sujuvampaa. Lisäksi kissat tulevat seuraavalla kerralla vastaanotolle entistä rennompina, kun edellinen käynti on ollut miellyttävämpi.
Kissalassa meillä on kolme vastaanottohuonetta sekä kissojen oma hammaspiste, ja toinen ultraäänilaitteistamme siirtyy tarvittaessa Kissalaan. Kissoilla on hammaspisteen vieressä oma heräämö, jossa on myös happikaappi. Perusperiaatteena on, että kaikki, mitä voidaan hoitaa Kissalan puolella, tehdään siellä. Leikkaukseen, tähystykseen tai luustokuvauksiin siirtyvä kissa rauhoitetaan Kissalan puolella ennen siirtymistä – ainoat hereillä Kissalan ulkopuolelle eli klinikan nk. isolle puolelle siirtyvät kissat menevät sellaisiin röntgenkuviin, jotka on otettava hereillä. Myös ilmoittautumisessa suosittelemme, että omistaja tuo kissan Kissalaan ensin ja käy vasta sen jälkeen isolla puolella tiskillä ilmoittautumassa.
Pyrimme käymään omistajan kanssa suurimman osan kotiutukseen liittyvistä asioista Kissalan puolella. Kun käynti on ohi, kannustamme omistajaa jättämään kissan kantokopassa Kissalan odotustilaan kantokopalle tarkoitetulle tasolle sillä aikaa, kun hän käy klinikan isolla puolella hakemassa mukaan lähtevät lääkkeet ja hoitamassa käynnin maksun.
Kissalassa paljon työtä tekevänä olen itsekin huomannut, että työpäivän aikana on enemmän juuri sitä zen-mentaliteettia, jota kissojen kanssa työskennellessä tarvitaankin. Kotiin lähtiessä olo on rennompi, niin kissoilla kuin meillä niitä hoitavillakin.
Kirsi Hartikainen,
kissojen sairauksiin perehtynyt eläinlääkäri